Rezervația de Stejari Seculari Mociar

Rezervația de Stejari Seculari Mociar

Atracții naturale


Address

Reserve secular oak forest Mociar, DJ153C, Romania

Despre

Pornind de la Reghin, pe drumul județean 153C, spre Gurghiu, cam pe la km 6, în dreapta începe un drum forestier denumit și „drumul lui Liț”, se parcurg vreo 6 km și în dreapta întâlnim Rezervația de stejari seculari Mociar. Aceasta reprezintă cea mai veche pădure din România, situata în apropierea orașului Reghin.

Pădurea Mociar se întinde pe o suprafață de 48 ha, la altitudinea de 400 m și cuprinde în jur de 100 de arbori cu vârsta cuprinsă între 650 – 720 ani, cu înălțimea de 15-20 m, diametrul între 1,5-4 m și un coronament haotic cu ramuri noduroase, uscate spre vârf. Vitalitatea arborilor este redusă, având o fructificație la intervale de 10-15 ani, dar cu semințe sterile.

Pădurea a fost declarată rezervație naturală forestieră în anul 1932, pentru protejarea stejarilor seculari. Botaniștii clujeni Alexandru Borza și Ion Grințescu au fost cei care au atras atenția asupra importanței stejarilor seculari de la Mociar, în anii 1940, când au vizitat această zonă.

Fauna este specifică pădurilor de stejari din zonele colinare și cuprinde animale de talie mică și medie: iepurele, căpriorul, mistrețul și specii de păsări răpitoare de zi și de noapte.

Rezervația de stejari seculari Mociar, Reghin este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă va aflați în apropiere.

Surse foto:

https://www.facebook.com/S.Danut1993/

http://turismreghin.ro/item/rezervatia-de-stejari-seculari-mociar/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Poiana Narciselor Gurghiu

Atracții naturale

Colonia de prigorii

Atracții naturale

Pădurea Rotundă

Agrement / Atracții naturale

Rezervația Naturală Scaunul Domnului

Atracții naturale

Peșterile de Mulaj

Atracții naturale